Kola ve Gazlı İçeceklerin Yaz Ayındaki Zararları



http://img1.loadtr.com/b-129559-kola.jpgÖzellikle yaz aylarında serinlemek için bol miktarda tüketilen gazlı içecekler, cildin yaşlanmasına neden oluyor. Harvard Üniversitesi’nde fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre; gazlı içeceklerin içinde bulunan fosfat maddesi, cilt ve kaslarda bozulmaya yol açıyor. Et, ekmek ve pasta gibi gıdalarda da kullanılan fosfat, kalp ve böbreklere de zarar veriyor. Geçtiğimiz yıl ABD’de yapılan bir araştırmada, haftada 3 bardak gazlı içecek tüketmenin pankreas kanserine yakalanma riskini iki kat artırdığı saptanmış.Milliyet

Günde iki veya daha fazla gazlı diyet içecek tüketen kadınlarda böbrek fonksiyonlarında % 30 kadar azalma meydana geliyor. Bir araştırmada böbrek fonksiyonları başlangıçta iyi olan 3.256 orta yaşlı veya yaşlı kadına 1984, 1986 ve 1990 yıllarında yiyecek-içecek anketi uygulandı; 1989 ve 2000 yıllarında böbrek fonksiyonları tayin edildi.
Kadınların meşrubat kullanımları ayda birden az, ayda 1–4, haftada 2–6, günde bir, günde iki veya daha fazla şeklinde gruplandırıldı. Sadece sun’î tatlandırıcı ihtiva eden gazlı meşrubatların böbrek fonksiyonları ile irtibatı vardı; kadın günde iki veya daha fazla şişe/kutu gazlı diyet içecek içiyorsa, böbrek fonksiyonlarında % 30 azalma ihtimali daha fazlaydı. 40 yaşından sonra böbreklerin kanı süzme hızı zaten her yıl dakikada 1 ml azalır, diyet gazlı içecekleri daha fazla tüketen kadınlarda bu azalma dakikada 3 mililitreye çıkmıştı. Aynı durumun erkekler için de geçerli olabileceğini kabul ederek, sun’î tatlandırıcı ihtiva eden gazlı meşrubatların fazla miktarda kullanımının böbreğin çalışmasına zarar verdiğini söyleyebiliriz. Araştırmanın neticeleri Amerikan Nefroloji Cemiyeti’nin San Diegoda yapılan yıllık toplantısında sunuldu. Aynı çalışmacılar, fazla miktarda tuz kullanımının da böbrek fonksiyonlarındaki azalmayı artırdığını başka bir araştırmalarında gösterdiler.